perjantai 31. lokakuuta 2014

Tunari, pataleivällä onnistut taatusti

Leivontapuuska kerran puolessa vuodessa pitää mielen nöyränä. Yleensä epäonnistun täydellisesti, joskus vain puolittain.

Tämä ruokabloggaajien supertrendi (vai oliko se jo viime vuonna?) on niin älyhelppo, että jopa minä onnistun.

Mutta tärkeintä kaikesta, pataleipä on niin sikahyvää, että sitä kannattaa alkaa tehdä heti. Näin saat tajunnan räjäyttävän makuelämyksen suoraan uunista lauantain aamiaispöytääsi.



Taikina olisi voinut kohota yön aikana paremminkin.

Lopputulos on kuitenkin kuohkea ja herkullinen.

Mausteita voit laittaa mielesi mukaan. Ole luova ja kokeile!





















































































Kas tässä Belle Baien ohje, jota hieman muokkasin seuraavaan tapaan.

Tikkumäen erikoishyvä pataleipä


5 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpyläjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
kourallinen mysliä
pussillinen kuivahiivaa
2 tl suolaa
ripaus sokeria
4 dl vettä
mitä tahansa yrttejä tai siemeniä maustamiseen ja koristeluun

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi tasaisena nauhana ja sekoita. Huomioi, että kuivahiiva herää reilusti kädenlämpöisessä vedessä. Taikina saa jäädä huomattavan löysäksi kuin paksuhko kaurapuuro.

Laita kelmu päälle ja jätä taikina nousemaan vähintään 12 tunniksi,

Seuraavana päivänä jauhota pöytä reilusti ja muotoile taikina leivän muotoiseksi vaivaamatta sitä.

Laita valuurautapata uuniin samalla kun asetat sen lämpeämään 220-asteiseksi. Anna muotoilemasi leivän kohota pöydällä ja padan kuumeta uunissa noin puoli tuntia.

Ota kuuma pata uunista, kippaa leipä pataan ja heitä yrttejä ja siemeniä koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista noin puoli tuntia.

Anna leivän levätä vielä padassa puolisen tuntia sen jälkeen, kun olet ottanut sen uunista.

Voita päälle ja ääntä kohden!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti