maanantai 18. toukokuuta 2015

Mökkisafkaa

Pöndekausi on tänä vuonna päästy avaamaan yhtä matkaa tuoreiden nokkosten ja korvasienten kanssa. Niinpä toin sunnuntaina mukanani kaupunkiin pussillisen nokkosia ja kourallisen korvasientä. Kumpaakaan en ole ennen valmistanut ja molemmat olivat herkullinen tuttavuus.

Niin ja silakkaa nousee merestä sutena. Naapuri kiikutti iloksemme viikonloppuna valtavan kasan kotirannastaan verkoilla nostamiaan ja savustamiaan silakoita. Toisessa kassissa oli vielä itse paistettavaksi. Voitte arvata mikä ylisanojen, sydänten ja hymiöiden sarjatulitus kuuluu tähän.

Koska ponneliemännän pöydän ääressä on syöty sikahyvää sikahalvalla, kirjaan pari reseptiä vaikka mökkisafkaksi tulevaan viikonloppuun. Kirjoita siis kauppalistaan voita, valkosipulia, salottisipulia, sitruunaa, ruisleipää, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja, silakkaa, hapankorppua, valkkaria ja loput voit kirjata alta.


Paistetut silakat hapankorppurouheessa


Pyöritä peratut silakat hapankorpun ja rouhitun merisuolan seoksessa. Selkäruotoa ei tarvitse poistaa.

Paista valurautapannulla leveässä voissa käännellen. Ja mieluiten ulkosalla.

Lappaa lautaselle reilu annos ja pirskota sitruunaa. Kyytipojaksi kuivaa, mineraalista valkkaria ja nautinto on taattu.





Ylellistä mökkileipää kahdella tavalla


Ruisleipä korvasienimuhennoksella


Ryöppää korvasienet kahdesti keittämällä noin viisi minuuttia kerrallaan. Vesi vaihdetaan välillä ja sienet huuhdellaan. Valuta ja anna jäähtyä.

Pilko salottisipulit ja sienet ja paista pannulla leveässä voissa.

Lisää suolaa, pippuria ja loraus kermaa.

Paahda ruisleipä ja levitä muhennos leivän päälle.


Mozzarella-ruisleipä nokkosmuhennoksella


Ryöppää nokkoset, valuta, jäähdytä ja pilko.
Kuumenna paistinpannu ja lisää reilu voinokare ja puristettu valkosipulinkynsi.
Lisää pilkotut nokkoset ja paista, kunnes näyttävät rapsakoilta.
Lisää suola, pippuri ja puristettua sitruunaa.
Paahda ruisleipä, lisää nokkosmuhennos, mozzarellaviipaleet ja kirsikkatomaatteja.




Täyteläinen nokkoskeitto


Pilko ryöpättyjä ja jäähdytettyjä nokkosia muutama desi ja paista pannulla voissa.
Lisää 3/4 dl vehnäjauhoja.
Lisää noin 8 desiä kasvislientä nauhana koko ajan sekoittaen reippaasti.
Mausta puolikkaalla rasialla esimerkiksi ruohosipulituorejuustoa ja fetajuuston jämäpalalla.
Lisää suolaa, pippuria ja puristettua sitruunaa.
Tarjoillaan keitetyn kananmunan kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti